Bilde av hotell hagen og bassengBilde av suitene i Buvika

Historien om Det Lille Hotel

Les mer om vårt konsept og historie
Det startet som en hobby og en drøm.

Lidenskapen for Risørs rike sjøfartshistorie, for gamle antikviteter, trehus og innredning, er utgangspunktet for historien om Det Lille Hotel og vårt motto «Bo som en Risørborger».

Velkommen til vårt litt annerledes hotell.

Oddvar Halvorsen, tidligere eier og gründer
Oddvar Halvorsen og en trebåt

Jeg er selv født og vokst opp i uthavnen og seilskutebyen Risør, og sammen med min svenske kona, Barbro, drev vi tannlegepraksis i byen i mange år.

Vi nøyde oss imidlertid ikke bare med å fikse på tenner, men begynt også å fikse på gamle, verneverdige Risør-hus. Vi startet med et hus fra 1863 som etter hvert skulle bli hotellets første suite, «Sjømannssuiten» i Trekta.

Dagens Næringsliv kom på besøk og skrev om Norges minste hotell med ett rom.

Bilde av Oddvar i den første suiten
Dagens Næringsliv, 1995

Min interesse for sjarmerende, maritime ting og sjømannsarbeider og Barbros interesse for finere antikviteteter og innredning, samt felles interesse for gamle Risør, har resultert i at vi i løpet av 40 år har restaurert mer enn 15 verneverdige hus i Risør sentrum.

Vi føler ekte kjærlighet for det vi synes er uslipte diamanter; falleferdige hus med sjel og særpreg. Sakte men sikkert har Det Lille Hotel vokst til at i dag kan vi tilby våre gjester 16 ulike suiter med til sammen 66 senger.

Hver av suitene har sin egen maritime historie. 12 ligger midt i Risør sentrum, 150 meter fra Torvet og Risørs indre havn. De fire andre ligger 800 meter fra havna, ved Risør Trebåtbyggeri i Buvika, i et 1700-talls hus som kalles Vatikanet.

Maritime detaljer finnes overalt på Det Lille Hotel

«Et usynlig hotell med rom i hele byen»

Risørfolk undret seg og smilte nok litt da for mange år siden vi fortalte denne spesielle hotell-ideen - dette var noe nytt!

Et slikt hotell må bygges sten på sten over lang tid. Det har vært mange lange arbeidsdager for oss, men interessen for rehabilitering kombinert med skapertrang, har drevet arbeidet fremover i alle år.

«Det strevsomme paret» ble kallenavnet vårt og vi trivdes da vi trålte hele Skandinavia for antikviteter og maritime ting, og så hotellet vokste frem, sakte men sikkert.

Styrmannssuiten i Buvika

Vi har hele tiden vært opptatt av at de ulike delene av hotellet skal gli inn som en naturlig del av Risørs historiske bymiljø. De fleste suitene er innredet med gamle møbler og antikviteter og har sin helt særegne atmosfære ut fra det enkelte tema som er valgt.

En vond vending

Vi visste ikke helt hvor dette skulle ende. Og Barbro mente i 2012 at vi burde tenke på å selge da vi nærmet oss pensjonsalder. Vi bestemt oss for å ikke selge, men i 2015 ble Barbro alvorlig syk og døde i juni 2016.

Det var naturlig nok en tung periode for meg og hotellet, og jeg vurderte å legge ned midt i sorgarbeidet i 2016.

Oddvar og Barbro i D2 magasinet

Eventyret lever videre

Men, ved hjelp av min nye kjæreste Kari Hannemyr og daglig leder David Arnesen, har vi fra 2018 satt ny fart i hotellvirksomheten og utvidet Det Lille Hotel med eiendommen Konsulatet - mitt og Barbros hjem fra 1864 - og nå hotellets midtpunkt. Vi har fullført Klyngen i Kragsgaten med den 16. suiten Seilskutesuiten.

Spisestuen i Konsulatet
Spisesstuen i Konsulatet

1. januar 2019 ble vi medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder. Kari er hotellets kvalitetssjef og har ansvaret for at vi oppfyller kravene til medlemskapet i De Historiske. «De Historiske» er ingen vanlig hotellkjede, det er en uavhengig samling av Norges mest sjarmerende hoteller og spisesteder. Her vil du finne noe for enhver smak. Det er 65 hoteller, 26 spisesteder og to båter som er medlem av gruppen.

Daglig leder David Arnesen, Kari Hannemyr og Oddvar Halvorsen

Jeg håper at vi får ønsker deg velkommen til Risør og Det Lille Hotel om ikke så lenge, og er sikker på at du kommer til å trives som en Risørborger og som en del av en levende historie.

God fornøyelse.

Oddvar Halvorsen